Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

Σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Alpha Finance, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία τους στη χρήση 2023 εκτινάχθηκε χάρη στις αρκετά ευνοϊκές τάσεις τιμολόγησης λόγω των επιτοκίων και της εσωτερικής δομή της αγοράς, καθώς και χάρη στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ενδεικτικά, το RoTE για το οικονομικό έτος 2023 έφτασε το 16,8% (18,3% το τέταρτο τρίμηνο 2023), το NIM αυξήθηκε στις 265 μ.β και κατά 95 μ.β ετησίως, ενώ ο ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 4,2% και το CET1 διαμορφώθηκε στο 15,6% πολύ πάνω από τις απαιτήσεις και τους εσωτερικούς στόχους.

Οι νέες τιμές-στόχοι είναι κατά περίπου 25% υψηλότερες από ό,τι πριν, σε μέσο όρο, καθώς, όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι υψηλότερες και το κόστος ιδίων κεφαλαίων χαμηλότερο μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

‘Έτσι, η Alpha Finance τηρεί σύσταση buy και για τις τρεις συστημικές τράπεζες, με top pick τη Eurobank λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της, δίνοντας τιμή- στόχο τα 2,45 ευρώ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στην Τράπεζα Πειραιώς λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας/αποτίμησης, και έτσι δίνει τιμή-στόχο τα 4,90 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των επιλογών που έχει λόγω της υπερεπάρκειας κεφαλαίου, η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 9,10 ευρώ.

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

Κατά τη χρηματιστηριακή, παρά την ισχυρή άνοδο των μετοχών τους από τις αρχές του έτους αλλά και σε ετήσια βάση, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Alpha Finance, διαπραγματεύονται στο περίπου 70% της ενσώματης λογιστικής αξίας και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά (>10%) μέχρι το 2026.

gf

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Alpha Finance ενσωματώνουν τη δυναμική των οργανικών εσόδων που ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, οδηγώντας έσοδα και κερδοφορία υψηλότερα κατά 11% και 10% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τους στόχους των διοικήσεων, οι νέες προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες για το 2024 και ελαφρώς πιο συντηρητικές για το 2025-2026, με την Alpha Finance να διατηρεί μία πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στις προβλέψεις εσόδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών για το 2024-2026 δείχνουν ότι η κερδοφορία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023 σε απόλυτες τιμές, καθώς η επιδείνωση των περιθωρίων – με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων – θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών.

Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις δανείων. Η ισχυρή κερδοφορία θα ενισχύσει τα κεφάλαια, διευκολύνοντας έτσι την ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερισμάτων και πιθανών επαναγορών μετοχών.

Συνολικά, όπως τονίζει, διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τον κλάδο και θεωρεί οποιαδήποτε διόρθωση ως ευκαιρία αγοράς. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για την καταβολή μερίσματος θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, προσθέτει χαρακτηριστικά.

CAPITAL

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3800135/alpha-finance-nees-upsiloteres-times-stoxoi-gia-tis-ellinikes-trapezes-eukairia-agoras-i-opoia-diorthosi/

Share via:

Inforex Team

EE

Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ και πακέτο Άμυνας – Το σχέδιο των Βρυξελλών

Με την κοινή προσπάθεια για άμυνα και ασφάλεια να έχει ήδη δρομολογηθεί από τη σημερινή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η...
HSBC

HSBC: Τα τρία σενάρια για τις αγορές – Από ράλι 22% έως… βουτιά 10%

Η αξιολόγηση των προοπτικών για τις μετοχές δεν είναι καθόλου απλή. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη σειρά σεναρίων που πρέπει...
ηλεκτρική διασύνδεση

Τι σημαίνει η ψήφος εμπιστοσύνης των Αμερικανών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ

Η χθεσινή επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κρατικού fund DFC για είσοδο στο project της διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, τον...
Μείωση επιτοκίων

Ευρωπαϊκές πηγές: Μείωση επιτοκίων 1,5 μονάδες μέσα στο 2024

Μείωση έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια του ευρώ εκτιμούν για φέτος οι "αισιόδοξοι" του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με...