Bank of America, JP Morgan: Μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις τράπεζες

Ιδιαίτερα bearish για την αγορά της Ευρώπης, καθώς και την πορεία των τραπεζικών μετοχών έπειτα από τις πολύ καλές επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος, εμφανίζονται οι Bank of America και JP Morgan. Η πρώτη προειδοποιεί μάλιστα για βουτιά της τάξης του 15% στην Ευρώπη προσεχώς, ενώ η JPM τονίζει πως το underweight στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και οι short θέσεις στις τράπεζες είναι η καλύτερη στρατηγική αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Bank of America, oι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών, λόγω των έντονων διακυμάνσεων του κλάδου: οι μετοχές αξίας παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις από τις μετοχές ανάπτυξης κατά 10% από την αρχή του έτους, αφήνοντας τη σχετική τιμολόγηση σε χαμηλό δύο ετών.

Αυτό, όπως επισημαίνει η BofA, συνέβη παρά την άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, η οποία συνήθως συσχετίζεται με την υπεραπόδοση των μετοχών αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης.

Στο τρέχον περιβάλλον ωστόσο, η πτώση των μετοχών αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης από τις αρχές Ιανουαρίου ήταν συνάρτηση της δυναμικής του κλάδου, ιδιαίτερα της έντονης υπεραπόδοσης της τεχνολογίας, που ενισχύθηκε από τον ενθουσιασμό της τεχνητής νοημοσύνης και των προϊόντων πολυτελείας, καθώς και τα εντυπωσιακά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2023.

Σε συνδυασμό με την υποαπόδοση των τραπεζών και της ενέργειας, που είναι οι βασικοί δύο ευρωπαϊκοί κλάδοι αξίας, η ισχύς στην τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι κλάδοι ανάπτυξης, εξηγούν το μεγαλύτερο μέρος της “ανατροπής” που σημείωσε το trade αξίας έναντι ανάπτυξης μέχρι στιγμής φέτος, όπως επισημαίνει η BofA.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει περιορισμένη περαιτέρω ανοδική πορεία για τους κλάδους ανάπτυξης της Ευρώπης, δεδομένου ότι: (α) σε αντίθεση με τα τέλη του περασμένου έτους, τα είδη πολυτελείας δεν υπερτιμολογούν πλέον τους παγκόσμιους κινδύνους ανάπτυξης μετά το πρόσφατο ράλι, και (β) το ράλι με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη άφησε τον κλάδο του software (που αντιπροσωπεύει το 40% της κεφαλαιοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς τεχνολογίας) να υπερβαίνει σημαντικά τη δίκαιη αξία του, όπως αυτή υποδηλώνεται από της πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, που είναι συνήθως και ο βασικός παράγοντας της απόδοσής του.

Συνεπώς, η BofA βλέπει περιθώρια για περαιτέρω υποαπόδοση των βασικών κλάδων αξίας, τις τράπεζες και την ενέργεια, σε σχέση με την αγορά, ως απάντηση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης, τα αυξανόμενα risk premia και τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Έτσι, αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης σε market weight από underweight, καθώς οι προβλέψεις της για τους βασικούς κλάδους αξίας και ανάπτυξης στην Ευρώπη δεν συνεπάγονται περαιτέρω καθοδική πορεία για την αξία έναντι των μετοχών ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, ενώ οι προβλέψεις για την απόδοση των ομολόγων υποδηλώνουν μόνο οριακή περαιτέρω πτώση, μετά την υποαπόδοση κατά 10% σε σχέση με το τελευταίους δύο μήνες.

Επιπλέον, ενώ η BofA αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι χαμηλότερες το επόμενο 12μηνο ως απάντηση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης, πιστεύει ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τα επιτόκια, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει πρόσφατα υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με την ιστορική του σχέση με τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό υποδηλώνει πιθανότατα υψηλότερο πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ο οποίος σε συνδυασμό με τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκάσει την αγορά να γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά το μέγεθος των αναμενόμενων μειώσεων επιτοκίων της Fed.

Όπως καταλήγει η BofA, παραμένει αρνητική στις ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά και στις κυκλικές έναντι των αμυντικών, με τις προσδοκίες της για ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική, για διεύρυνση των risk premia των μετοχών και για υποβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να συνεπάγονται πτώση 15% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έως τις αρχές του τέταρτου τριμήνου, καθώς και 15% υποαπόδοση για τις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών.

Bank of America, JP Morgan: Μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις τράπεζες

Bearish στην Ευρώπη και τις τράπεζες παραμένει και η JP Morgan, όπως επισημαίνει στη σημερινή έκθεση επενδυτικής στρατηγικής. Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, ένα σημαντικό ερώτημα των αγορών αυτό το διάστημα είναι εάν θα υπάρξει κάποιο νέο oration μακριά από τις μετοχές των ΗΠΑ που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, και προς τις διεθνείς μετοχές. Η ίδια, τον Μάιο του 2023 έκλεισε το σχετικό αυτό trade μετά από μια περίοδο ισχυρής πορείας από τις διεθνείς μετοχές έναντι των ΗΠΑ, όπου o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips Stoxx 50 ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 30% σε όρους δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του ’22 έως τον Μάιο του ’23 . Από τότε η JPM είναι underweight στις διεθνείς μετοχές κα ειδικότερα στην Ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ, και παρά το σημαντικό discount στις αποτιμήσεις, διατηρεί αυτήν την στάση. Το αμερικάνικο δολάριο είναι ο “μπαλαντέρ”, όπως τονίζει, και ο κίνδυνος είναι να αρχίσει να ενισχύεται ξανά –  η Ευρωζώνη υστερεί συνήθως σε περιόδους ανόδου του δολαρίου.

ηξ

Πάντως, η JPM πιστεύει ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί πιθανώς μια ευκαιρία αργότερα το 2024 για να αυξήσει τις θέσεις της στην αγορά της Ευρωζώνης, μετά από μια περίοδο μεγάλης υποαπόδοσης, αλλά θα περιμένει πρώτα να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια προτού πραγματοποιήσει αυτή τη “στροφή” στρατηγικής.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η JP Morgan διατηρεί επίσης την underweight στάση της. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν καταγράψει πολύ καλές επιδόσεις τα τελευταία 3 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% σε σχέση με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, επισημαίνει. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν μάλιστα μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι, βασιζόμενες στις ήδη ισχυρές επιδόσεις από το δ’ τρίμηνο του 2020. Η JP εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να συμβουλεύσει πρόσφατα τους επενδυτές να ανοίξουν short θέσεις στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες φαίνονται φθηνές, με 0,7x P/B και οι ισολογισμοί τους είναι καλά κεφαλαιοποιημένοι. Ωστόσο, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII πιθανότατα κορυφώθηκαν ενώ οι προβλέψεις τους θα μπορούσαν να αυξηθούν, το κόστος κεφαλαίου θα είναι πολύ υψηλότερο από πριν και η καμπύλη αποδόσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεστραμμένη. 

Οι short θέσεις στις τράπεζες είναι συνεπώς η καλύτερη στρατηγική, όπως τονίζει η JPM, καθώς – επιπλέον- οι αποδόσεις των ομολόγων κορυφώνονται και τα beta των καταθέσεων αυξάνονται. Οι τράπεζες εμφανίζουν την υψηλότερη ευαισθησία στην κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων, από όλους τους κλάδους. Εάν οι αποδόσεις κινηθούν χαμηλότερα, όπως αναμένει η JP Morgan, αυτό θα είναι πρόβλημα για τις τράπεζες. Ομοίως, οι τράπεζες είναι απίθανο να λειτουργήσουν εάν οι δείκτες PMI εξασθενούν. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές μερισμάτων, που ήταν και το φωτεινό σημείο του κλάδου τα τελευταία δύο χρόνια.

“Δεν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα έχουν άλλο ένα μεγάλο σκέλος υπεραπόδοσης έως ότου οι κεντρικές τράπεζες προβούν σε μια σειρά μειώσεων επιτοκίων. Σε περιφερειακό επίπεδο, συνεχίζουμε προτιμούμε τ ιαπωνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών και των ΗΠΑ”, όπως καταλήγει η JPM.

 

CAPITAL

https://www.capital.gr/agores/3777360/bank-of-america-jp-morgan-makria-apo-tis-europaikes-metoxes-kai-tis-trapezes/

 

 

Share via:

Inforex

EFORIA

Τι θα ελέγχει η Εφορία σε όσους επαγγελματίες αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Αντιμέτωποι με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό θα έρθουν όσοι επαγγελματίες αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει φέτος για...
1

Νέα κίνητρα με μειώσεις φόρων για συγχωνεύσεις

Με δυνατότητα συγχώνευσης με μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, σε συνδυασμό με χρηματοδοτήσεις για...
Εθνική

Όλα τα σενάρια για το placement της Εθνικής – Τι θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Για το φθινόπωρο αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η οριστική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα εν όψει...
Alpha Finance

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

Σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Alpha Finance, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία τους στη...