HSBC: Τα τρία σενάρια για τις αγορές – Από ράλι 22% έως… βουτιά 10%

Η αξιολόγηση των προοπτικών για τις μετοχές δεν είναι καθόλου απλή. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη σειρά σεναρίων που πρέπει να αντιμετωπίσουν: από τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό και επίμονα υψηλά επιτόκια, έως τις ελπίδες για ένα περιβάλλον Goldilocks, δηλαδή ισχυρής ανάπτυξης και εξασθένισης του πληθωρισμού, όπως σημειώνει η HSBC. Οι επενδυτές προσπαθούν ουσιαστικά να τιμολογήσουν τα πάντα, παντού και ταυτόχρονα.

Και κοιτάζοντας αυτή την τιμολόγηση φαίνεται ξεκάθαρα ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που υπάρχει: η αγορά τιμολογεί 40% πιθανότητα για ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού και υψηλότερων για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων τους επόμενους δώδεκα μήνες, πιθανότητα 35% για δύο έως πέντε μειώσεις επιτοκίων ύψους 25 μ.β η κάθε μία από την Fed (Goldilocks), και πιθανότητα 25% για ύφεση που θα απαιτήσει πιο σημαντικές μειώσεις.

HSBC: Τα τρία σενάρια για τις αγορές – Από ράλι 22% έως... βουτιά 10%

Η HSBC εξετάζει έτσι τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα τρία σενάρια, στις αγορές.

Σενάριο Goldilocks

Σε ένα σενάριο Goldilocks, η HSBC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα “τρέξουν” περαιτέρω κατά 7% το 2024 και το ανοδικό αυτό μομέντουμ θα συνεχιστεί και το 2025 με περαιτέρω ράλι 15% ετησίως.

Το σενάριο Goldilocks βρίσκεται “υπό έλεγχο” ωστόσο λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και της προοπτικής διατήρησης υψηλότερων επιτοκίων. Πάντως, η HSBC υποστηρίζει ότι η απόρριψη αυτού του σεναρίου μπορεί να είναι πρόωρη. Ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να καθυστερήσουν, ο ακριβής χρόνος της αρχικής χαλάρωσης της Fed είναι λιγότερο κρίσιμος για τις μετοχές. Ο ουσιαστικός κίνδυνος προκύπτει εάν η Fed αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, ωθώντας το αναμενόμενο τερματικό επιτόκιο σημαντικά υψηλότερα.

Η HSBC αναμένει ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β το 2024 και μειώσεις ύψους 75 μ.β. το 2025, καθώς η δυναμική του πληθωρισμού υποχωρεί σε σχέση με φέτος, υποστηριζόμενη από τα φαινόμενα βάσης, ιδίως εντός του κλάδου των υπηρεσιών. Αυτό το περιβάλλον χαλάρωσης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της Fed θα πρέπει να υποστηρίζει τις μετοχές: ιστορικά, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 22% από τη στιγμή που η Fed σταματά τις αυξήσεις έως έξι μήνες μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ακολουθεί άμεσα ύφεση.

l;i

Σενάριο στασιμοπληθωρισμού

Η HSBC πιστεύει ότι οι παγκόσμιες μετοχές μπορούν ακόμα να έχουν ισχυρή απόδοση σε ένα σενάριο μίνι στασιμοπληθωρισμού, αν και με μεγαλύτερη μεταβλητότητα: σε ένα πλαίσιο επίμονου πληθωρισμού, οι παγκόσμιες μετοχές θα παραμείνουν γενικά σταθερές για το υπόλοιπο του 2024 εν μέσω αβεβαιότητας της Fed, αλλά θα αυξηθούν κατά 10% το 2025 καθώς οι αγορές αποκτούν μεγαλύτερη σαφήνεια και η κερδοφορία συνεχίζει να ενισχύεται.

Ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού έχουν επανέλθει στην επιφάνεια, όπως ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και απογοητευτική αύξηση του ΑΕΠ. Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,4% ετησίως, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 3,6%. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού έφτασε στο 4,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023— μια ανησυχητική εξέλιξη. Οι οικονομολόγοι της HSBC προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 3,3% για το 2024 και 3,0% για το 2025. Εν τω μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024, το πιο αδύναμο από το 2022.

Ανατρέχοντας ιστορικά στις επιπτώσεις του στασιμοπληθωρισμού στις χρηματιστηριακές αγορές, η HSBC εντοπίζει δύο τάσεις: “μίνι” επεισόδια στασιμοπληθωρισμού (που ορίζονται ως όταν ο ISM των ΗΠΑ κυμαίνεται από 47-52 και ο πληθωρισμός είναι μεταξύ 3%-5% σε ετήσια βάση) και επεισόδια “ισχυρού” στασιμοπληθωρισμού (όταν ο ISM των ΗΠΑ παραμένει μεταξύ 47-52 και ο πληθωρισμός του υπερβαίνει το 5% σε ετήσια βάση).

Σε περιόδους έντονου πληθωρισμού, οι μετοχές έχουν κακή απόδοση, με αποδόσεις -3% σε ετήσια βάση. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει μια πιο σκληρή στάση από τη Fed, επηρεάζοντας αρνητικά τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ιστορικά, το P/E του S&P 500 κυμαινόταν από 8x έως 15x όταν ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 4% (επί του παρόντος στο 21x). Σε περιόδους “μίνι” στασιμοπληθωρισμού ωστόσο, ο S&P 500 τα πήγε πολύ καλύτερα, με ετήσιες αποδόσεις 11%.

Κατά την άποψη της βρετανικής τράπεζας, οι αγορές μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές τώρα στον στασιμοπληθωρισμό και τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια από ό,τι στο παρελθόν.

lj

Σενάριο ύφεσης

Σε ένα σενάριο (ρηχής) ύφεσης οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 10%, σύμφωνα και με την ιστορία. Η HSBC πιστεύει ότι οι ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα βοηθούσαν τις μετοχές να ανακάμψουν γρήγορα.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν μειωθεί σημαντικά από τις αρχές του 2023, όταν η μέση εκτίμηση προέβλεπε 70% πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος. Αυτές οι πιθανότητες από τότε μειώθηκαν στο 30%, το οποίο εξακολουθεί να είναι πάνω από το ιστορικό πρότυπο. Ενώ η HSBC αξιολογεί ως χαμηλό τον κίνδυνο ύφεσης εντός του επόμενου έτους, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Η καμπύλη αποδόσεων εξακολουθεί να είναι αισθητά ανεστραμμένη, με τη Fed του Κλίβελαντ να υποδηλώνει ότι αυτό συνεπάγεται πιθανότητα 55% για ύφεση. Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αυξάνονται σε μεγάλες περιφέρειες οδηγώντας σε επιβράδυνση των προσλήψεων, αν και οι εταιρείες δεν περιορίζουν σημαντικά το εργατικό τους δυναμικό. Τα ποσοστά ανοίγματος θέσεων εργασίας και αποχώρησης μειώνονται.

Μια άλλη σημαντική αβεβαιότητα αφορά το πολιτικό τοπίο, ιδιαίτερα καθώς η προσοχή στρέφεται στις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Αυτή η εστίαση έχει ενισχυθεί καθώς οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν σε μεγάλο βαθμό μια οριακή νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι σημαντικές νομοθετικές αλλαγές εξαρτώνται από το να κερδίσει ένα κόμμα τον Λευκό Οίκο και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου – μια “καθαρή νίκη” – κάτι που φαίνεται όλο και πιο απίθανο. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στις πιθανές εμπορικές πολιτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, ειδικά από τη στιγμή που ο Τραμπ έχει ήδη προτείνει γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές εάν επανεκλεγεί, και αναφορές δείχνουν ότι είναι επίσης υπέρ του δασμού 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και αν το κόμμα του προέδρου δεν ελέγχει το Κογκρέσο.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες των πολιτικών παραμένουν ελάχιστες, αλλά η πιθανότητα για εκτεταμένους νέους εμπορικούς περιορισμούς θα είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της πιθανής αντίδρασης της αγοράς και άρα των διεθνών αγορών στα εκλογικά αποτελέσματα, απηχώντας τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η εμπορική πολιτική τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Έχοντας αυτό κατά νου, η HSBC πιστεύει ότι μπορεί να είναι συνετό οι επενδυτές να στραφούν σε ορισμένες αμυντικές επενδύσεις καθώς προχωράμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα καθώς οι αποτιμήσεις για αμυντικές μετοχές έναντι κυκλικών είναι ελκυστικές. Πράγματι, οι χρηματιστηριακές αγορές συχνά υποχωρούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, με τη σοβαρότητα της ύφεσης να επηρεάζει την έκταση της πτώσης.

Σε ρηχές υφέσεις, ο S&P 500 συνήθως υποχωρεί κατά περίπου 10% σε σύγκριση με 35% σε πιο σοβαρές υφέσεις, ενώ οι αμυντικές μετοχές υπεραποδίδουν των κυκλικών μετοχών κατά 5% σε ρηχές υφέσεις και 20% σε βαθύτερες. Οι χρηματιστηριακές αγορές τείνουν επίσης να ανακάμπτουν πολύ πριν τελειώσει η ύφεση, συνήθως φθάνοντας στα χαμηλά τους στα μισά της ύφεσης και ουσιαστικά ανακάμπτοντας περίπου 75% στη συνολική διάρκεια του οικονομικού κύκλου.

lkj

 

CAPITAL

https://www.capital.gr/agores/3810808/hsbc-ta-tria-senaria-gia-tis-agores-apo-rali-22-eos-boutia-10/

Share via:

Inforex Team

UniCredit

UniCredit: Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών τις ευρωπαϊκές μετοχές

Βραχυπρόθεσμα, οι εκλογές στη Γαλλία θα είναι ο κύριος "μοχλός" για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά...
UBS

UBS: Πού να επενδύσετε στο β’ τρίμηνο – Οι κίνδυνοι, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι μεγάλες ευκαιρίες

Tο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 το οποίο και πλησιάζει έκανε αρκετό "θόρυβο" στις αγορές και ήταν αρκετά περιπετειώδες,...
Barclays

Barclays: Overweight στις μετοχές, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται – Οι εκλογές σε Γαλλία, ΗΠΑ και ο πληθωρισμός τα μεγάλα τεστ για τις αγορές

Overweight στις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα παραμένει η Barclays για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αν και εξακολουθεί να είναι...
Κομισιόν

Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλή ανάπτυξη αλλά “αγκάθια” το ισοζύγιο τρεχουσών, η έλλειψη εργαζόμενων και τα κόκκινα δάνεια – Βιώσιμο αν και υψηλό το χρέος

Ανάπτυξη πολλαπλάσια της Ε.Ε. αλλά και δομικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καθώς και στην οριστική εκκαθάριση των...