Société Générale: Γιατί είμαστε long στην Ελλάδα το 2024 και γιατί τα πράγματα για την Ιταλία ολοένα και θα χειροτερεύουν

Short στην Ιταλία, long στην Ελλάδα. Αυτό είναι κατά τη Société Générale ένα από τα κορυφαία trades του 2024, καθώς οι διαφορές που έχουν πλέον οι δύο χώρες δημοσιονομικά μεταξύ τους, θα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας σήμερα από άλλον έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται, τονίζει χαρακτηριστικά η γαλλική τράπεζα.

“Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα”, υπογραμμίζει η SocGen. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε τελικά αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς και του ESM/EFSF.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας επωφελήθηκαν επίσης από το NGEU. Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρά από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.

Société Générale: Γιατί είμαστε long στην Ελλάδα το 2024 και γιατί τα πράγματα για την Ιταλία ολοένα και θα χειροτερεύουν

Η επανεκλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει αφαιρέσει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, όπως επισημαίνει.

Ο οίκος Fitch θα επανεξετάσει σήμερα την αξιολόγηση της Ελλάδας και η Société Générale αναμένει ότι θα την αναβαθμίσει σε BBB- από BB+, αποδίδοντας τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα από μεγάλο οίκο, και επιτρέποντας τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες των ομολόγων.

Η γαλλική τράπεζα δεν αναμένει πάντως κάποια απότομη και άμεση αντίδραση στην αγορά σε αυτήν τη δυνητική αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι επενδυτές πιθανότατα έχουν τιμολογήσει ήδη αυτήν την εξέλιξη και μάλιστα από τότε που είδαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου. Επίσης, όπως έδειξε και η περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα μερικά χρόνια πριν, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες, κατά τη SocGen, είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική ροή κεφαλαίων – σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις άλλων οίκων όπως η BofA, για παράδειγμα που προβλέπει 16 δισ. ευρώ εισροές στα ελληνικά ομόλογα το 2024 λόγω αυτής της εξέλιξης.

Ωστόσο, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, καθώς αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και έτσι στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

graph2

Η Ιταλία ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η SocGen αναφέρει πως η κίνηση της Moody’s ακολούθησε την απόφαση της S&P και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ιταλίας τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση μόλις είχε αναθεωρήσει ανοδικά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024.

Η S&P βλέπει τα κεφάλαια του NGEU ως ένα πλεονέκτημα για την ιταλική κυβέρνηση, που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της χώρας κατά περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες, αν και παραδέχεται ότι η πραγματική απορρόφηση κεφαλαίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις.

Η πρόσφατη έγκριση της αναθεώρησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να βελτιώσει την απορρόφηση κεφαλαίων και η κυβέρνηση εκτίμησε μια ώθηση 21 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Η Moody’s υποστηρίζει ότι η βελτίωση του ιταλικού τραπεζικού τομέα είναι το κλειδί για τις σταθερές προοπτικές που έδωσε στην Ιταλία, ενώ η SocGen πιστεύει ότι είναι περισσότερο μια προσαρμογή της προηγούμενης, κάπως υπερβολικά σκληρής, αξιολόγησης Baa3 με αρνητικές προοπτικές.

“Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της Moody’s και της S&P δεν αντανακλούν την επιδείνωση των δημοσιονομικών μετρήσεων και των δημοσιονομικών κινδύνων της Ιταλίας, ειδικά εάν η ΕΚΤ εκπληρώσει τη δέσμευσή της υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, επισημαίνει η SocGen. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 της ιταλικής κυβέρνησης, οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται από 3,8% του ΑΕΠ το 2023 σε 4,6% του ΑΕΠ το 2026. Απαιτείται ταχύτερα βελτιωμένο πρωτογενές ισοζύγιο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και η Ιταλία θα παραμείνει πιθανότατα η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και θα είναι η πιο “εύθραυστη” χώρα στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι δαπάνες για τόκους επιβαρύνουν τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Με βάση τα παραπάνω, η Société Générale διατηρεί ως κορυφαίο για το 2024 το trade των Long θέσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των 10ετών ιταλικών, λόγω των ολοένα και πιο βελτιωμένων δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας.

 

CAPITAL

https://www.capital.gr/agores/3753152/societe-generale-giati-eimaste-long-stin-ellada-to-2024-kai-giati-ta-pragmata-gia-tin-italia-oloena-kai-tha-xeirotereuoun/

Share via:

Inforex Team

BOAJPM

Bank of America, JP Morgan: Μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις τράπεζες

Ιδιαίτερα bearish για την αγορά της Ευρώπης, καθώς και την πορεία των τραπεζικών μετοχών έπειτα από τις πολύ καλές επιδόσεις...
Εκπτώσεις

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μικρότερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση πέρυσι

Κατώτερες των προσδοκιών των εμπόρων ήταν οι φετινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσημης εκπτωτικής περιόδου....
POS

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί...
SPITI

Ξεκίνησε η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές

Στη σταδιακή ενσωμάτωση των υπόλοιπων 2.167 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου...