Τζον Πόλσον στο Capital.gr: Η Ελλάδα θα αναπτύσσεται για δεκαετίες αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ισχυρή “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις ελληνικές τράπεζες καθώς και την κυβέρνηση δίνει, με συνέντευξή του στο Capital.gr ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.

Η ιστορία του κ. Πόλσον στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, καθώς επέλεξε να επενδύσει στη χώρα μας την πολύ δύσκολη περίοδο των μνημονίων, με τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες – ένα στοίχημα το οποίο αποδείχθηκε δύσκολο. Ωστόσο σήμερα, με την Ελλάδα να έχει ανέβει πολλά επίπεδα στην σκάλα των επενδυτικών αξιολογήσεων – από το junk που κατρακύλησε το 2010, στην επενδυτική βαθμίδα πλέον- έχει πολλούς λόγους να αισιοδοξεί.

Ο έμπειρος επενδυτής ο οποίος σύμφωνα με αναφορές βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εάν ο ίδιος εκλεγεί τον Νοέμβριο, επισημαίνει στο Capital.gr πως οι ισχυρές επιδόσεις και η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν, ενώ παρά τις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, θεωρεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο και προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Άλλωστε εκτός από βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, κατέχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ, έχει θέσεις και στην Alpha Bank, ενώ συμμετέχει με σημαντικά ποσοστά στις εταιρίες ειδικού σκοπού που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά, στις οποίες Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank εισέφεραν μεγάλο μέρος των ομολόγων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanines) – τις Phoenix Vega Mezz, SunriseMezz και Galaxy Cosmos Mezz.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μιλά για τους λόγους που οδήγησαν στο πολύ πετυχημένο placement της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία και διατηρεί το 18,62%, και δίνει εύσημα στο προσωπικό success story του CEO της συστημικής τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, εκτιμώντας πως θα δημιουργήσει περισσότερη αξία για την Πειραιώς το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πόλσον, ο οποίος συνεχίζει να επενδύει και να στηρίζει την Ελλάδα, όπως έχει επισημάνει και σε πρόσφατες ομιλίες τους στα ετήσια συνέδρια της Capital Link Invest in Greece στις ΗΠΑ, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών γενικότερα και διαμηνύει πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεση και ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις που χάραξε η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να αναπτυχθεί για δεκαετίες και να γίνει οικονομικό μοντέλο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας από την εποχή της κρίσης χρέους είναι αξιοσημείωτη και μετά από 13 χρόνια ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Πιστεύετε ότι αυτή η θετική επίδοση θα συνεχιστεί;

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής ανάκαμψης που έχει επιτύχει η Ελλάδα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το 2019, ακόμη και με την πανδημία, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάνω από 8%, η ανεργία μειώθηκε από 19% το 2018 σε 11% σήμερα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 50% και οι αφίξεις τουριστών έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτές οι θετικές τάσεις συνεχίζονται. Επί του παρόντος, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κινείται πάνω από 2% ετησίως, σαφώς υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όπου η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12% το τρίτο τρίμηνο του 2023, έναντι πτώσης 2,1% στη ζώνη του ευρώ. Τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια NextGenerationEU που θα έρθουν συνολικά στην Ελλάδα, αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε από τις χώρες της ΕΕ.

Δεδομένων όλων αυτών των θετικών εξελίξεων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά περίπου 40% το 2023 και ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε επεκτατικό έδαφος στο 108,4, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο οποίος βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης και στο 96,3. Αυτό μας λέει ότι οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν όλοι αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ελλάδας. Εμείς συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία.

Εντοπίζετε κάποιους κινδύνους, ωστόσο, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Όσον αφορά τους κινδύνους, υπάρχει πάντα η πιθανότητα εξωτερικών κραδασμών, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική. Για να διαφυλάξει αυτά που δύσκολα κέρδισε και να διατηρήσει την ανοδική της τροχιά, η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τη διοικητική της λειτουργία.

Ένα πιο αποτελεσματικό κράτος θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης του ιδιωτικού τομέα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σύνεση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει το σωστό μείγμα φιλοεπενδυτικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που τον έχει πολιτικό ηγέτη της.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει πολύ ισχυρές επιδόσεις πρόσφατα, εξασφαλίζοντας το 2023 τη 2η θέση σε αποδόσεις διεθνώς. Πιστεύετε ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι ελκυστικά; Πού βλέπετε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες;

Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο και πιστεύουμε ότι συνεχίζει να έχει σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Για παράδειγμα, κοιτάξτε την Τράπεζα Πειραιώς. Αν και η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά 120% το 2023 και άλλο 20% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Πειραιώς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μόλις 5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024 (P/Ε) και στο 65% της λογιστικής αξίας. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με παρόμοιες χρηματοοικονομικές μετρήσεις και μετρήσεις απόδοσης, διαπραγματεύονται πάνω από τη λογιστική αξία ή στο ίδιο επίπεδο με αυτήν. Αυτό υποδηλώνει ανοδικά περιθώρια της τάξης του 50% ή περισσότερο.

Τα ακίνητα είναι ένας άλλος τομέας με σημαντικά περιθώρια ανόδου. Παρά τις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις, οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από την κορυφή πριν το 2008.

Καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από άλλες στη ζώνη του ευρώ, αναμένουμε περαιτέρω εισροές επενδύσεων σε αυτά τα τμήματα της αγοράς που παραμένουν υποτιμημένα.

Είστε ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Πειραιώς είχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, η μετοχή της σημείωσε ράλι και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν απόλυτα επιτυχής. Πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;

Τα εύσημα πρέπει να πάνε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος έχει προσφέρει στην τράπεζα εξαιρετική πορεία. Αφαίρεσε τα NPEs από τον ισολογισμό, μείωσε το κόστος, διαφοροποίησε τις γραμμές εσόδων, ενίσχυσε τα κεφάλαια και απέφερε ισχυρή κερδοφορία, με όλα αυτά να οδηγούν σε μια πολύ επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση.

Το placement ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ υπερκαλύφθηκε εννέα φορές, κάτι που αποτελεί μία ισχυρή αναγνώριση και στήριξη της αγοράς τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς όσο και για την Ελλάδας.

Το ιστορικό του Χρήστου μας δίνει τη σιγουριά ότι θα δημιουργήσει περισσότερη αξία το επόμενο διάστημα.

Και ποια είναι η άποψη σας για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο γενικότερα; Πόσο κοντά βρίσκεται στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα”; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει;

Μετά από μια μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδειχθεί ισχυρές, με υψηλή ποιότητα ενεργητικού, μεγάλα κεφαλαιακά “μαξιλάρια”, αποτελεσματικές δομές κόστους, άφθονη ρευστότητα και υψηλή κερδοφορία. Σε όλες αυτές τις μετρήσεις, οι ελληνικές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, “ισοφαρίζουν” ή υπερβαίνουν τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναμένουμε να ξεκινήσουν τη διανομή μερισμάτων φέτος, κάτι που θα απoτελέσει άλλο ένα θετικό ορόσημο για τον κλάδο.

Όσον αφορά τις προοπτικές, φαίνονται ευοίωνες. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού, διατηρώντας την κερδοφορία σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα και την ικανότητα πληρωμής μερισμάτων.

Επίσης, να επισημάνω και κάτι που είναι μοναδικό. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επίσης σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής ψηφιακής τράπεζας, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες. Η ψηφιακή τράπεζα θα επιτρέψει στην Πειραιώς να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες ψηφιακά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία είναι πάνω από 40 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική αγορά μόνο. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς, η οποία είναι μια ευκαιρία που αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάται από την αγορά.

Ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι ασφαλή, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη θα ήταν η αλλαγή κυβέρνησης.

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τα οφέλη της οικονομικής στρατηγικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα εκλέξει μελλοντικές κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν σε αυτόν τον πολύ θετικό δρόμο.

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει αυτό το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, δημοσιονομικής σύνεσης και ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί για δεκαετίες και να γίνει οικονομικό μοντέλο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

CAPITAL
https://www.capital.gr/sunenteuxi/3796983/tzon-polson-sto-capital-gr-i-ellada-tha-anaptussetai-gia-dekaeties-an-sunexisei-tis-metarruthmiseis/

Share via:

Inforex Team

EE

Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ και πακέτο Άμυνας – Το σχέδιο των Βρυξελλών

Με την κοινή προσπάθεια για άμυνα και ασφάλεια να έχει ήδη δρομολογηθεί από τη σημερινή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η...
HSBC

HSBC: Τα τρία σενάρια για τις αγορές – Από ράλι 22% έως… βουτιά 10%

Η αξιολόγηση των προοπτικών για τις μετοχές δεν είναι καθόλου απλή. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη σειρά σεναρίων που πρέπει...
ηλεκτρική διασύνδεση

Τι σημαίνει η ψήφος εμπιστοσύνης των Αμερικανών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ

Η χθεσινή επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κρατικού fund DFC για είσοδο στο project της διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, τον...
Μείωση επιτοκίων

Ευρωπαϊκές πηγές: Μείωση επιτοκίων 1,5 μονάδες μέσα στο 2024

Μείωση έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια του ευρώ εκτιμούν για φέτος οι "αισιόδοξοι" του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με...