Ξεκίνησε η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές

Στη σταδιακή ενσωμάτωση των υπόλοιπων 2.167 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν αποστείλει στοιχεία και γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο, ενώ παράλληλα δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των υπηρεσιών του υπουργείου, όπως είχε γίνει και το 2021 κατά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022.

Έτσι λοιπόν, η επέκταση θα γίνει σταδιακά με βάση τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους οι διαδικασίες θα

Στην Αττική  οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Σημειώνεται ότι σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες:

•              σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος

•              σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα

•              σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα

•              και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία- εξ ου και ότι είναι σχεδόν ακατοίκητες- συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας και ως εκ τούτου  των Τιμών Ζώνης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2025

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η επόμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών πιθανόν το 2025, θα γίνει με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων.  Με το νέο συστημα :

-συστήνεται και τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, Βάση Δεδομένων στοιχείων ακινήτων και αξιών (Μητρώο Ακινήτων), το οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα συγκεντρώνει, αναφέρει και επεξεργάζεται όλα τα πρόσφορα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων. Στο Μητρώο Ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και τηρούνται στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, καθώς και όλων των πρόσφορων πηγών δεδομένων ακινήτων από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

-συστήνεται και τηρείται Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, το οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το σύστημα λειτουργεί ως ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα κεντρικής γεωχωρικής υποδομής, στο οποίο πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων, βάσει των στοιχείων του Μητρώου Ακινήτων και με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων, για την ομοιόμορφη και αυτοματοποιημένη εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου, ευθυγραμμισμένης με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ακινήτων, την τήρηση ιστορικότητας για τις εν λόγω εκτιμήσεις και την παραγωγή σχετικών στατιστικών στοιχείων.

 

CAPITAL

https://www.capital.gr/agora-akiniton/3775941/xekinise-i-epektasi-ton-antikeimenikon-axion-se-2-167-perioxes/

 

Share via:

Inforex Team

EFORIA

Τι θα ελέγχει η Εφορία σε όσους επαγγελματίες αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Αντιμέτωποι με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό θα έρθουν όσοι επαγγελματίες αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει φέτος για...
1

Νέα κίνητρα με μειώσεις φόρων για συγχωνεύσεις

Με δυνατότητα συγχώνευσης με μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, σε συνδυασμό με χρηματοδοτήσεις για...
Εθνική

Όλα τα σενάρια για το placement της Εθνικής – Τι θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Για το φθινόπωρο αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η οριστική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα εν όψει...
Alpha Finance

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

Σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Alpha Finance, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία τους στη...